Friday, April 1, 2011

Jangan Tangiskan ......

Dalam perjalanan hidup ini seringkali kita merasa kecewa. Kecewa sekali.
Sesuatu yang luput dari genggaman, keinginan yang tidak tercapai,
kenyataan yang tidak sesuai harapan. Akhirnya angan ini lelah
berandai-andai ria. Pffhh ... sungguh semua itu tlah hadirkan sensara yang begitu bergelora dalam jiwa.

Dan sungguh sangat beruntung andai dalam saat-saat bergoncangnya jiwa masih ada setitik cahaya dalam kalbu untuk merenungi kebenaran.

Masih
ada kekuatan untuk melangkahkan kaki untuk mencari ilmu, mencari rezeki, dan kebahagiaan yang akan membawa kepada ketenteraman jiwa.

Hidup ini ibarat belantara.Tempat kita mengejar berbagai keinginan. Dan memang manusia diciptakan mempunyai kehendak, mempunyai keinginan. Tetapi tidak setiap yang kita inginkan boleh tercapai, tidak setiap yang kita mahu boleh terjadi.

Dan tidak mudah menyedari bahawa apa yang bukan menjadi hak kita tak perlu kita tangisi. Banyak orang yang tidak sedar bahawa hidup ini tidak punya satu hukum: harus berjaya, harus bahagia atau harus-harus yang lain.

Betapa banyak orang yang berjaya tetapi lupa bahawa sejatinya itu semua pemberian Allah hingga membuatnya sombong dan bertindak sewenang-wenangnya. Begitu juga kegagalan sering tidak dihadapi dengan benar. Padahal dimensi dari kegagalan adalah tidak tercapainya apa yang memang bukan hak kita. Padahal hakikat kegagalan adalah tidak terengkuhnya apa yang memang bukan hak kita.

Apa yang memang menjadi sebahagian dari kita di dunia, entah itu Rezeki, jabatan, kedudukan pasti akan Allah sampaikan.Tetapi apa yang memang bukan milik kita, ia tidak akan boleh kita miliki, meskipun ia nyaris menghampiri kita, meskipun kita bermati-matian mengusahakannya.

Dan akhirnya kalaupun Allah memberikanya maka tidak selalu itu yang terbaik. Boleh jadi Allah tidak mengulurkanya tidak dengan kelembutan, tapi melemparkanya dengan marah kerana niat kita yang kotor.

Maka wahai jiwa yang sedang gundah-gulana, dengarkan ini dari Allah: Maka setelah ini wahai jiwa ..., jangan kau hanyut dalam nestapa jiwa berpanjangan terhadap apa-apa yang luput darimu.

Setelah ini harus benar-benar difikirkan bahawa apa-apa yang kita rasa perlu di dunia ini harus benar-benar perlu bila ada kesesuaiannya dengan harapan kita akan bahagia di akhirat. Kerana seorang "baik" tidak hidup untuk dunia tetapi menjadikan dunia untuk mencari hidup yang sesungguhnya: hidup di akhirat kelak!

Maka sudahlah ....., jangan kau tangisi apa yang bukan milikmu!

No comments: